FYSIOTERAPIA
Erikoistumiset
-Psykofyysinen fysioterapia (mm. long covid, väsymysoireyhtymä, ME/CFS)
-urheilufysioterapia
-kipufysioterapia
-käsiterapia
-alaraajafysioterapia
-äitiys-ja lantionpohja fysioterapia
-purentaelin fysioterapia
-akupunktio
-cert. MDT fysioterarapeutti (niska, selkä, rintaranka)
-työfysioterapia
-fysioterapian suoravastaanotto pätevyys
-hieronta ja fascia manipulaatio (Stecco)
-teippaukset
-huimauksen hoito (mm. hyvänlaatuinen asentohuimaus)
-leikkauksen jälkeinen fysioterapia
-rintasyöpäkuntoutus ja saattohoito
FYSIOTERAPIA KOTIKÄYNNIT
Fysioterapia (sis. akupunktion yhtenä hoitomenetelmänä) voidaan toteuttaa Varsinais-Suomen alueella asiakkaan kotona, hoitokodissa tai palvelukotikäynnillä.
Kotikäynnit sopivat kaikenikäisille etkä tarvitse erillistä fysioterapialähetettä.
AKUPUNKTIOTERAPIA
Akupunktiota voidaan antaa omana palveluna tai yhdistettynä muihin palveluihin. Se on myös yksi laillistettu hoitomenetelmä osana fysioterapiaa.
Akupunktio on perinteinen kiinalainen hoitomuoto, joka on vakiinnuttanut asemansa myös länsimaisessa lääketieteessä. mm. Maailman Terveysjärjestö (WHO) on listannut yli 400 elimistön sairaus- ja häiriötilaa, jota akupunktiolla voidaan hoitaa. Akupunktiosta on tulossa kokoa ajan lisää tieteellistä tutkimusnäyttöä. Akupunktio on hyvin kokonaisvaltaista hoitoa, jossa keskitytään käynnistämään kehon oma paranemis- ja kivunlievitysprosessi sekä tasapainottamaan kehoa.
Akupunktiossa käytetään ohuita neuloja, joita laitetaan tarkoin määriteltyihin kehon pisteisiin mukaillen meridiaanilinjoja tai lihasten triggerpisteisiin. Neulotuksessa huomioin aina myös mahdollisen neulakammon.
Akupunktiota hyödynnetään
– kivunhoidossa tuki-ja liikuntaelin oireissa, (esim. päänsäryt, migreenit, selkäkivut, nivelrikkokivut, lihaskivut,) sekä reumaattisissa kivuissa
-purentaelimistökivut ja toimintahäiriöt (TMD)
-uniongelmissa
– gynelogisissa (virtsanpidätysongelmat, kuukautiskivut ja -häiriöt, PMS-oireissa, hedelmättömyys, vaihdevuosivaivat,) sekä eturauhasvaivoissa ja erektio-ongelmissa
– ruuansulatusvaivoissa (esim. IBS, Crohnintauti, närästys, refluksi)
-hengityselinten sairauksissa (esim. astma)
-psyykkisissä tekijöissä (esim. ahdistus, stressi)
-syövän tukihoitona
– raskauksissa esim. pahoinvointi
– neurologiset sairaudet (esim. halvaus, ms-tauti)
RATKAISUKESKEINEN LYHYTTERAPIA
Terapiamuotona ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tutkitusti vakuuttavaa ja käypä hoito-suosituksen mukainen hoitomuoto. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen keskusteluapua, jossa keskitytään elämäsi solmukohtiin ja etsitään yhdessä niihin ratkaisua. Se on myös ennaltaehkäisevää tukea ja auttaa äkillisissä kriisitilanteissa. Terapiassa voidaan käsitellä mm. äitiyteen liittyviä haasteita, parisuhteen ongelmakohtia, ahdistuneisuutta, stressiä sekä työ-ja opiskelu murheita. Terapian ydinajatuksena on tunnistaa omat voimavarat ja vahvistaa niitä. Hyödynnän aina psykofyysistä lähestymistapaa ja asiakkaan toiveesta akupunktioterapiaa yhdistettynä keskusteluun. Terapiaan tullessasi et tarvitse lähetettä tai diagnooseja. Voit tulla vastaanotolle yksin, kumppanin tai perheen kanssa. Lyhytterapia sopii kaiken ikäisille
Lyhytterapiakertoja on usein 1-20 kertaa asiakkaan tilanteen mukaan.Mikäli lyhytterapia ei ole riittävä hoitomuoto,ohjaan asiakkaan eteenpäin esim. lääkärille.
Mikäli jäit pohtimaan voisitko hyötyä lyhytterapiasta kysy rohkeasti, autan sinua mielelläni kohti parempaa huomista.Vai hyötyisitkö pitkäkestoisemmasta psykoterapiasta, jota toteutan tällä hetkellä edullisempana koulutuspsykoterapiana? Mietitään yhdessä mikä vaihtoehto sopisi sinun tilanteeseen ja sinulle parhaiten.
KOGNITIIVINEN KÄYTTÄYTYMISTERAPIA
Opiskelen Tampereen yliopistossa psykoterapeutiksi kognitiivisen käyttäytymisterapian viitekehyksen alla. Tämän johdosta tarjoan koulutuspsykoterapiaa opiskelijahinnoin.
Koulutuspsykoterapiaa voi tarjota vain psykoterapeuttikoulutuksessa oleva terveydenhuollon ammattilainen (Valviran laillistama). Psykoterapiaopintoihin liittyvää koulutuspsykoterapiaa ohjaavat ja säätelevät samat periaatteet ja lait kuin valmistuneiden psykoterapeuttien työssä. Koulutus psykoterapia on erittäin laadukasta, luottamuksellista ja tiiviisti työohjattua hoitoa. Koulutuspsykoterapiasta ei ole mahdollista saada Kela-korvausta ja siksi tämä on huomioitu hinnassa. Valmistumiseni jälkeen vastaanottokäynneiltäni tulee saamaan Kela-korvauksen. Koulutuspsykoterapiaan et tarvitse lähetettä tai diagnoosia.
Psykoterapia suuntauksena, kognitiivisen käyttäytymisterapian (KKT) tehokkuus on todettu sadoissa tieteellisissä tutkimuksissa ja se on saavuttanut tunnustusta kaikkialla maailmassa erityisen tehokkaana ja tieteellisesti tutkittuna psykoterapiamuotona.
Kognitiivista käyttäytymispsykoterapiaa suositellaan useissa eri käypä hoito-suosituksissa sekä tieteellisissä tutkimuksissa on todettu seuraavissa erityisen tehokkaaksi hoitomenetelmäksi:
ahdistuneisuushäiriöt ja masennus
pakko-oireinen häiriö ja pelot
autismikirjon häiriö
traumaperäinen stressihäiriö sekä muut stressihäiriöt
ADHD
oppimisvaikeudet
huono itseluottamus
seksuaalisuus- ja parisuhdeongelmat
yleiseen terveyteen liittyvät ongelmat esim. sairaudet, kipu
huume- ja alkoholiongelmat
itsemurhien ehkäisy ja itsemurhaa yrittäneen hoito
syömis- ja uniongelmat
Koulutuspsykoterapian kesto vaihtelee ja tämä sovitaan jokaisen kanssa erikseen, mutta yleisesti terapiajaksot kestävät 4-5 kuukautta. Tapaamiset ovat kestoltaan 45min ja yleensä kerran viikossa. Koulutusterapiasta tehdään erillinen terapiasopimus. Osa tapaamisesta saatetaan, aina asiakkaan luvalla, videoida koulutustarkoituksessa ja videossa ei ole tunnistetietoja.
Kognitiivinen käyttäytymisterapia on psykoterapiaviitekehys, joka hyödyntää tutkittuja käyttäytymisterapeuttisia menetelmiä, kuten käyttäytymisen aktivointia ja altistamista. Psykoterapiassa keskitytään pääasiallisesti nykytilanteessa vaikuttavien pulmia ylläpitävien tekijöiden työstämiseen oppimishistoria huomioiden. Tavoitteena on löytää psyykkistä hyvinvointia vahvistavia ajattelu- ja käyttäytymistapoja. Psykoterapiaan kuuluu usein erilaisten menetelmien ja harjoitusten käyttöä sekä tarvittaessa itsenäistä työskentelyä käyntien välillä.
UNETTOMUUSTERAPIA
Unettomuusterapia on matalan kynnyksen tehokas lääkkeetön hoitomuoto (CBT-I), jossa hyödynnetään uusimpia, kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvia menetelmiä. Valmennuksen tavoitteena on oppia ymmärtämään unettomuuden taustatekijöitä, purkaa unen kannalta haitallisia toimintamalleja ja luoda uusia, unta edistäviä toiminta- ja ajatusmalleja unettoman arkeen. Itse hyödynnän myös lähivastaanotolla psykofyysisiä kehollisia menetelmiä sekä asiakkaan halutessa akupunktioterapiaa.
Mietitkö sopisiko uniterapia sinulle? Aloitamme aina alkukartoituksella, jossa pyrimme keskustelun ja kyselyn perusteella selvittämään minkä tyyppisestä unettomuudesta on kyse ja voisiko uniterapiasta olla sinulle apua. Alkukartoituksessa mietimme myös olisiko yksilövalmennus vai pienryhmävalmennus sinulle sopivin vaihtoehto. Alkukartoituksessa saa jo konkreettisia vinkkejä unettomuuden hoitamiseen.
Uniterapian kokonaisuus on 6 viikkoa kestävä kurssi, jonka aikana syvennytään unettomuutta aiheuttaviin asioihin ja etsitään niihin yksilölliset ratkaisut. Alkukartoituksen jälkeen seuraavat 5 tapaamiskertaa ovat peräkkäisinä viikkoina ja viimeinen kontrollikäynti on noin kuukauden kuluttua viidennestä tapaamisesta. Kurssin aikana hyödynnämme unityökirjaa, jonka saat itsellesi ja voit palata siihen koska vain kurssin jälkeen. Kurssin aikana hyödynnämme Kognitiivis-behavioraalisia menetelmiä, jotka ovat unettomuuden ensisijaisia hoitoja, koska ne vaikuttavat unettomuutta ylläpitäviin tekijöihin ja niiden teho myös säilyy hoidon lopettamisen jälkeen. Menetelmillä pyritään katkaisemaan unettomuuden noidankehä.
Yksilölliset harjoitukset ja henkilökohtaisen uniterapeutin tuki auttavat muutoksessa kohti parempaa unta.